Nenechte se zahltit spadaným listím

Podzim patří mezi období, které nám poskytuje mnoho barev, ale také mnoho práce s likvidací spadaného listí. Při procházce můžete obdivovat nejrůznější barvy, ale tím pro mnoho zahrádkářů romantika končí. Před zimou se totiž snažíme zahradu uklidit. Kdo ji má plnou listnatých stromů, bude mít práce víc než dost. Kam s hromadou spadaného listí, jak se ho nejlépe zbavit? Pro ty, kteří neholdují klasickému hrabání hráběmi, se nabízí možnost využití fukaru. Nemusíte ho využívat pouze v podzimním období. Službu vám udělá po celý rok. Pomocí tohoto šikovného zahradního nářadí, odfoukáte listí na jedno místo. Odpadne vám fyzická námaha a práce je efektivní. V zimně můžete fukarem odfoukat nasněžený prašan.

úklid spadaného listí

Jak, ale naložit s hromadou listí?

Vyhráno máte, pokud se ve vaší blízkosti nachází popelnice s bioodpadem. Ne každý má tuto možnost. Likvidaci, ale můžete provést i jiným způsobem. Pokud máte na zahradě založený kompost, odpad je možné umístit právě tam. Kompost listí pojme, ale tlení bude probíhat poměrně dlouhou dobu. Proto je dobré před kompostováním listy nadrtit. Platí to obzvlášť u tuhého olistění, které má například ořešák. Můžete je proložit nasekanou trávou nebo do kompostu přidat bakterie, které rozklad odpadu urychlí. Pokud máte menší zahradu a shrabaného lupení není tolik, postačí vám k úklidu kompostér.
podzimní alej
Do kompostéru můžete nasypat posekanou trávu i drcené větvičky. Kompostéry oproti klasickým kompostům tlení urychlí. Během krátké doby vám vznikne kvalitní humus do záhonů. Dříve bylo oblíbenou likvidací pálení. Dnes je na mnoha místech zakázané nejen z bezpečnostních důvodů, ale dým je obtížný pro okolí. Suché listí můžete využít jako ochranu rostlin před mrazem. Ideální bude, pokud tuto přírodní ochranu nakupíte k rostlinám a překryjete netkanou textilií, abyste zamezili rozfoukání větrem.