Typické japonské jídlo je složeno z přílohy, což je rýže, případně nudle, hlavního jídla, polévky miso a nakládané zeleniny. Všechny tyto pokrmy jsou servírovány v jednotlivých dřevěných mističkách. Mezi základní suroviny v japonské kuchyni se řadí:
o kulatozrnná rýže
o maso hovězí, či vepřové
o ryby
o mořské plody
o tofu
o nakládaná zelenina
Jako koření se nejčastěji používá v japonské kuchyni:
o sójová omáčka
o sójová pasta miso
o rýžové víno mirin
o zázvor
o mořské řasy nori, wakame a konbu
o sezamový olej
o křen wasabi
o majonéza z křepelčích vajíček
Donburi je jedno z nejčastějších a nejlidovějších japonských pokrmů. Jedná se o velkou misku plnou rýže, na kterou se pokládá maso, anebo něco jiného. Celé se to potom obvykle zapéká s cibulí, vejcem a sójovou omáčkou. Nejčastějšími variantami tohoto pokrmu jsou například:
o Gjúdon, který se připravuje s tenkými plátky hovězího masa.
o Tendon, jež se připravuje se smaženými krevetami.
o Ojakodon, který obsahuje kuřecí maso a vejce, případně čerstvého lososa a lososí kaviár.
Knedlíčky gjóza jsou velice oblíbeným japonským pokrmem, který je původem z Číny. Jeho základem je tenké těsto, do kterého se zabalí směs připravená z mletého masa se zeleninou a kořením. Připravuje se tak, že se knedlíčky vespod osmaží na oleji a poté se horní polovina knedlíčků vaří a dusí v páře pod pokličkou. Většinou se podávají jako příloha k jiným pokrmům.
Karé je jedno z nejtypičtějších japonských jídel, kdy je základem hustá omáčka z másla, mouky a několika druhů koření. Nejčastěji se z ní připravuje omáčka se zeleninou, a to převážně s mrkví a brambory, nebo s masem.
Nabe je takzvaný veliký hrnec, který se umístí uprostřed stolu na plynový hořák. V hrnci se potom vaří základ ze sójové omáčky, rýžového vína mirin a cukru. V připravené směsi si každý stolovník potom podle chuti uvaří různé ingredience, jako je na tenké plátky nakrájené hovězí maso, tofu, pórek, houby či nudle. Po uvaření se vše ještě namáčí do rozšlehaného syrového vajíčka.