Datle patří mezi ovoce. Najdeme je na datlovníku pravém v podobě oválných, tmavě hnědých plodů o velikosti 3-7 cm na délku a 2-3 cm na šířku. Vynikají především značným obsahem přírodních cukrů (až 70 %) a nízkým obsahem vody. Mimoto v nich najdeme značné množství vitamínu A a B, draslíku, chlóru, železa a mědi. Jde tak o vitamínovou, minerálkou a energetickou bombu, která je skvělá pro doplňování energie během sportu – 100 g tohoto ovoce obsahuje přibližně 300 kcal.

date-palm-223247_960_720

A proč datle konzumovat? Lidskému zdraví jsou velmi prospěšné, mimo uvedené například také tímto:

  • Draslík napomáhá udržovat rovnováhu nervového systému, železo zase pomáhá přenášet kyslík v krvi.
  • Nápoj původem z Turecka z tohoto ovoce napomáhá při žaludečních křečích.
  • Utišují dráždivost a pomáhají při respiračních onemocněních. Nezralé plody pomáhají při průjmech.
  • Snižují krevní tlak.
  • Obsahují hodně vápníku, který prospívá kostem a zubům.
  • Jejich pojídání prospívá též kůži a vlasům.

Toto ovoce se konzumuje převážně vysušené, což také značně prodlouží jejich trvanlivost. Čerstvé ovoce totiž až příliš snadno podléhá vnějším vlivům. Koupit se dají dnes již téměř v každém obchodě s potravinami. Datle https://www.nakliceno.cz/susene-datle/ ale zajistí tu největší kvalitu nejlepších producentů (Tunisko, Irák, Egypt, Španělsko, Maroko, Indie, Pákistán). Koupíme sušené plody s peckami i bez nich, suché, polosuché či měkké. Záleží pouze na preferencích kupujícího. Sušené plody vydrží až 12 měsíců, ty čerstvé maximálně 2 týdny, a to pouze v případě, že je budeme uchovávat v ledničce či na jiném chladném místě.

bible-2110439_960_720

Původem pochází ale z oblasti Přední Asie, odkud se rozšířila do dalších teplých a suchých oblastí. Lidstvo tento slaďoučký plod zná již více než 5000 let, zmínku o nich najdeme jak v Bibli, tak v Koránu. Podle tamních informací je konzumoval Mojžíš, Buddha, také Ježíš. Patří mezi sedm izraelských plodin, které v biblickém čase tvořili základ lidské výživy. Ty ostatní jsou pšenice, ječmen, hroznové víno, fíky, granátové jablko a olivy.

Categories : Kultura